Close

Iyengar Yoga

Du som vill förbättra din hälsa genom att utöva en fysisk yoga metod, är varmt välkommen till PRANA friskvård. Träningsformen passar för både nybörjare och mer erfarna personer. Under ht 20 kommer vi inte att ha något renodlat nybörjarpass utan hoppas att vi kan återkomma med det till vt 21. Om man är nybörjare och är intresserad, hör av er till Åsa, se nedan, så kan vi avgöra om någon grupp skulle passa.

På PRANA Friskvård har vi olika teman varje vecka. Vi har kurser för olika nivåer, och under ht 20 har vi dessutom ett promenad och utomhusyoga-pass. Det betyder att vi under ht 20 har uppehåll med dam- och herryogan. Under yogapassen använder vi redskap för att anpassa för olika förutsättningar och till viss del även dagsform. De som deltar via zoom hemifrån kommer att kunna använda saker man har hemma eller köpa klossar, bälte osv från oss. Förutom att lära sig yogapositioner, dvs olika rörelser lär man sig vilka ”actions” man kan göra i rörelserna för att få mer effekt och upplevelse av dem. Vi strävar efter att korrigera centrala poser samt ge personliga träningsråd. Detta gör att vi både vänder oss till nybörjare och till dem som tränat en tid och önskar feed-back på sin träning.

Alla kvällspass är 1 timme och 30 min. Promenad och utomhusyoga-passet är ungefär 1 timme och 15 minuter.

Målet med yoga är inte att du ska kunna ta dig in i massa avancerande poser utan yoga handlar om att skapa balans i din kropp och i förlängningen i dina handlingar och i ditt liv.

Vid frågor, kontakta Åsa Gustafson 0730-770 999 eller pranafriskvard@ume.se

Terminskurser 2020 – Januari 2021

Under hösten kommer vi både ha yoga på plats i yogasalen och ha yoga via zoom. Under ht 20 kommer vi maximalt ha 17 deltagare (plus Frank) som deltar under varje pass i yogasalen förutom på söndagarna då vi har en gräns på 13 personer. Om man är borta från pass får man alltid ta igen pass via zoom. Till skillnad från tidigare kommer vi be alla deltagare meddela Åsa via sms om de ska vara borta eller behöver byta pass så vi samtidigt håller på maxantalet i yogasalen men ändå kan låta deltagare ta igen missade pass de gånger det finns plats .

Extra kurs 16 december – 24 januari

Eftersom det troligtvis dröjer en bit in i februari innan vi kan yoga på plats på PRANA igen så har vi en extra kurs nu under sex veckor. 12 yogapass med olika teman till varje pass under de kommande sex veckorna. Man deltar max 6 pass för 600 kr,  och upp till alla pass för 1000 kr.

Alla onsdagar från 16 dec till 20 januari kl 18.00-19.30
Alla söndagar från 20 dec till 24 januari kl 17.00-18.30

 

Nedan är höstens kurser. Vi kommer troligtvis att ha ett liknande upplägg under våren. Vi återkommer med kurser, nivåer, start- och slutdatum för vt.

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Söndag
  11.15-12.30
Promenad och yoga utomhus.
Samling utanför PRANA
       
Sista passen på terminen

18.00-19.30
Via Zoom
Fortsättare

    Sista passen på terminen

18.00-19.30
Via Zoom
Mixad grupp

17.00-18.30
Via Zoom
Passet med flest alternativ
Sista passen på terminen

17.00-18.30
Via Zoom
Mixad grupp.

    18.00-19.30
Via Zoom
Mixad grupp
     
Start : 31 aug
Sista: 7 dec
Uppehåll 16 och 23 nov
Start: 1 sept
Sista: 3 nov
Obs 10 tillfällen
Start: 2 sept
Sista: 9 dec
Start: 3 sept
Sista: 10 dec
Uppehåll 12 och 19 nov
Start: 4 sept
Uppehåll 20 nov
Sista: 4 dec 
Start: 6 sept
Sista: 13 dec
Uppehåll 15 och 22 nov

Utomhusyogan är 10 ggr, övriga kurser är minst 13 ggr. Åsa är huvudansvarig för alla pass men utomhusyogan leder Frank även om Åsa planerar även det passet. (Observera att även om Frank har gjort Iyengar yoga sedan mer än 20 år och regelbundet går kurser med seniora lärare så är han inte utbildad Iyengar yogalärare och han är inte certifierad Iyengar yogalärare. )

Obs 1, passen på PRANA börjar kvart över och passen via zoom börjar vid hel timme.

Obs 2, om Åsa/Frank måste ställa in ett eller flera pass kommer det eller de passen att flyttas fram vilket innebär att sista datum kan alltså komma att ändras.

Obs 3, nu i höst kommer vi att hålla på max 17 deltagare i yogasalen, förutom på söndagarna då vi har max 13 deltagare och därför kommer vi be alla meddela ev frånvaro via sms till Åsa så personer som behöver ta igen pass/byta pass kan ha en chans att få plats.

Herryoga

Kvällskurs enbart för män – inställt under ht 20

Kursen passar män som vill göra en dynamisk yoga och som tror att ex stelhet skulle försvåra att delta i de mixade passen.

Damyoga

Kvällskurs enbart för kvinnor – inställt under ht 20

Kursen passar kvinnor som har problem med ex axlar, rygg, nacke, trötthet.

 

Workshops
Nytt tillfälle!
Workshop med Kirsten Agar Ward 29-31 januari 2021 via Zoom!

http://www.pranafriskvard.se/wp-content/uploads/2019/06/Kirsten.png

Kirsten kommer tillbaka – denna gång undervisar hon oss online hemifrån Bath. Hon är senior Iyengar yogalärare, som undervisar pedagogiskt och med humor. Hon har undervisat på heltid sen 2000 och är även en flitig resenär till Iyengar yoga institutet i Pune, Indien.

Det blir ett begränsat antal deltagare så att hon har möjlighet att se och ge oss feedback.

Tider:    

Fredag:                     18 – 20
Lördag:                     8 – 9 pranayama och vilande positioner
                                   10–12 aktiva positioner
Söndag:                    8 – 9 pranayama och vilande positioner
                                   10–12 aktiva positioner

Under pausen håller vi Zoom öppet för dom som vill äta lite och småprata med andra deltagare.

Workshopen anordnas tillsammans med Kiki Hagner som har Yoga i Hörnefors

Anmälan & frågor:  yoga.asaokiki@gmail.com  Observera ni som mailat sen tidigare att ni kan ha en felaktig adress där asaokiki står före yoga så dubbelkolla det innan mail går iväg.

Är du osäker om workshopen passar dig och den erfarenhet eller de skador du har så kontakta Åsa eller Kiki.

Pris:  1100 kr.    Vi återkommer med info om betalningen efter anmälan.

Hjälpmedel som är bra att ha: yogamatta, 2 klossar, 1 bälte/packrem, en/flera filtar/badlakan, bolster om du har, yogastol el. vanlig stol. Vägg…. men man tager vad man haver eller hör av sig till Kiki eller Åsa för tips.

Välkomna!

 

Mer om Iyengar Yoga

Iyengar yoga är en av de mest utövade yogaformen i världen och har sina rötter i den klassiska Hatha yogan. BKS Iyengar har varit verksam i Pune i Indien. Han gick bort 2014 och var då 95 år. Han har utformat en unik yogaform som han har vidareutvecklat under hela sitt liv. Den bygger på en speciell pedagogik och övningarna anpassas med hjälpmedel som klossar, band, filtar och stolar för att alla oberoende fysik och smidighet ska få så stor effekt som möjligt av varje övning. Ytterligare ett kännetecken är att den bygger på noggrannhet och precision för att undvika skador.

Det är en fysisk yoga där du rör dig mjukt och dynamiskt in och ut ur olika yoga-poser, så kallade asanas som kräver fokusering på olika kroppsdelar. Den bidrar till ökad styrka och rörlighet och efter en tids regelbunden träning brukar även en ökad kroppsmedvetenhet och koncentrationsförmåga kunna märkas.

Priser

Ordinarie yogakurser:

  • 1 kväll/vecka på PRANA   2000 kr
  • 1 kväll/vecka på PRANA och alla zoom-pass   3000 kr
  • Enbart zoom-yoga  1200 kr
  • Promenad och utomhus-yoga 10 ggr  800 kr
  • Promenad och utomhusyoga och zoom-yoga 1800 kr

Betalning via plusgiro 33 34 02-6 eller  Swish 123 394 3867. Delbetalning möjlig. OM du har svårt att betala fullt pris för kursavgiften,  hör av dig. 

Frågor om yoga?

Har du funderingar, kontakta Åsa!